• Кумите

  • Това е висшето изпитание на майсторството и силата на духа в Киокушин карате.
    Този тест е бил въведен от основателя на стила Масутацу Ояма. Разработвайки Киокушин, Ояма искал да създаде такава система, която да позволи на боеца да се издигне над самия себе си, да превърне духа и тялото в стомана, да премине пределите на собствените си възможности и така да стигне до познанието за абсолютната истина. Заради необикновената воля и упоритост, някои даже го нарекли "демон". Историята сочи, че Ояма не е измислил първи HYAKUNIN KUMITE. За създател на подобен тест се счита един от великите майстори на кен-джуцу, основателят на школата Hokushin Itto-Ryo, Ямаока Тешу. Той е живял в средата на 19 век. Тешу провел 100 последователни дуела с бамбуков меч.

  • Киокушин като стил се е доказал не само чрез бойните умения на неговият създател - Сосай Ояма - но и на неговите ученици. Ояма представя на света уникален тест - "Hyaku Nin Kumite" (Кумите със 100 човека). Това кумите се провежда последователно със 100 човека, по правилника на киокушин. Всеки спаринг продължава 2 минути. Ако тестваният бъде ударен така, че да е неспособен на отговор в продължение на 5 секунди, тестът се счита за неуспешен (дори това да стане в последният двубой). За да го направи ощеу по-трудно, Ояма определя изискване за печелене на голям брой от тези 100 срещи (с цел да не се дава предимство на чисто дефанзивната игра в желанието да се остане на крака).

  • За да представи своят тест Ояма прави в 3 последователни дни двубои със 100 човека, за 4 ден не е имало желаещи да участват. Според някои печели всичките. В началото това кумите се е провеждало в 2 дни с по 50 срещи, но в крайна сметка Ояма решава, че всичко трябва да е в 1 ден. На 1 декември 1972 англичанинът Howard Collins (7 дан) го прави в един ден за по-малко от 4 часа. Оттогава всеки такъв тест се провежда в един ден и за по-малко от 4 часа. Този тест е правен и от японеца Kenji Yamaki (4 дан) и бразилецаFrancisco Filho (3 дан) - и двамата са световни шампиони. И двата теста се провеждат в Главната квартира в Япония и са филмирани. Yamaki се бие на 18 март 1995 и за 3 часа и 27 минути завършва с 22 победи с ипон (чиста победа), 61 с решение (23 са вазари - половин точка), 12 са равни и 5 загуби. Теста на Filho е на 22 март 1995 и е с продължителност 3 часа и 8 минути. Печели с 26 победи с ипон, 50 с решение, 24 равни и без загуба. Така и двамата стават 2 от легендите на Киокушин. Именно хората преминали теста са смятани от Ояма за истински бойци с непоколебим дух и воля от гранит. Сред 13 човека преминали успешно теста през 1986 е и Shokei Matsui (водач наИКО-1), също световен шампион. Обаче в опит да премине предизвикателството Makoto Nakamura (6 дан, Двукратен световен шампион) се проваля. Друг Световен шампион - Keiji Sampei (6 дан) - също се проваля на 49 среща при първият си опит за този подвиг. Вторият му опит е успешен. MasudaMiyuki MiuraShigeru Oyama и Ademir da Costa отБразилия са други бойци, преминали успешно изпитанието.

    Ояме е автор на десетки книги: "What Is Karate?", "This Is Karate", "Vital Karate", "Advanced KARATE" и др. Умира на 26 април 1994 от рак на белият дроб.